cz | eng

Proč jsou dnešní média plná negativních zpráv

Absolutní objektivita médií je již ze své podstaty ideálem, kterého není nikdy možné dosáhnout.

Řekněme si to na rovinu: Média nejsou objektivní, nikdy nebyla a nikdy nebudou. Nepodávají ucelený obraz naší každodennosti, přestože tomu stále dost lidí věří. To není kritika novinářské práce - je zkrátka nemožné zpracovat všechny relevantní události v médiích. A už jsme u toho kouzelného slova, „relevantní“. Kdy je zpráva relevantní? A pro koho? Kdo to určí?

Jistě, novinářské povolání má nějakou praxi, víme, kdo je za obsah novin oficiálně zodpovědný, máme nástroj, kterému říkáme „kritéria relevance“, novinářskou etiku apod. Ale potom si představme imaginární situaci: mimozemská civilizace sleduje život na naší planetě a má k dispozici pouze zprávy z médií v určitém období. Dostala by s jejich pomocí dostatek informací o našem reálném světě? Troufám si říci, že nikoliv. Podívejte se na filmové týdeníky ze socialistických dob. Pokud byste měli hodnotit tehdejší společnost pouze jejich prostřednictvím, museli byste dojít k závěru, že Československá socialistická republika byla přinejmenším rájem Evropy.

Myslíte si, že dnes je situace jiná? Ale kdeže. Média dotváří naši každodenní realitu, která je konstruována také našimi zkušenostmi a zážitky. Jsou tedy jen jedním z našich zdrojů informací o světě, nikoliv zdrojem jediným. Při představě, že jsou v roce 2050 promítány dnešní televizní zprávy vedle filmových týdeníků z šedesátých let, by se náš mimozemšťan (pro kterého je zpravodajství jediným zdrojem informací o světě) asi dlouho nerozmýšlel, do které doby chce se svou lodí přistát.

Málokdo si dnes dovolí zpochybnit, že většina obyvatel České republiky se má dnes lépe, než před půlstoletím. Obraz v médiích je ale přesně opačný. Oproti propagandistické oslavě budovatelství socialismu a (byť hraného) nadšení prostých občanů poskytují dnešní média obraz docela jiný. Zobrazují zločiny, strach z budoucnosti, vzdálené i blízké krize a nemohu se ubránit dojmu, že navzdory skutečnosti, že většina obyvatel střední Evropy má reálně nejlepší podmínky pro život od počátku věků, dostávají se k nám z médií informace, které v nás vyvolávají myšlenky přinejmenším na emigraci.

Hledáním odpovědi na otázku proč tomu tak je, jsme coby studenti žurnalistiky strávili nejeden večer u piva. Mají média vychovávat nebo pouze reagovat na zájem čtenářů, posluchačů a diváků? Chceme vstřebávat převážně negativní zprávy? Co to o nás vypovídá? Vidíme rádi svět v horším světle, než ve skutečnosti je, abychom se sami cítili lépe?

Napište nám svůj názor na Facebook.

Martin Čepička

<< zpět na seznam